0

Technisch Tekenaar bij Replay: een veelzijdig beroep

Wanneer onze Creatieve Designers een ontwerp hebben gemaakt van een speeltoestel, kan ons productieteam daar nog niet direct mee aan de slag. Dit ontwerp dient eerst te worden omgezet naar een technische tekening, een soort bouwtekening als het ware. Het maken van die technische tekening verzorgt onze Technisch Tekenaar, Sharon Simons. Zij neemt ons mee in de wereld van technisch tekenen en laat ons zien welke verantwoordelijkheden er bij dit beroep komen kijken.

Onmisbaar onderdeel

Sharon is sinds 2019 deel van de Replay-familie. Zij begon in dat jaar als Stagiaire Creatief Designer en is na haar afstuderen bij ons blijven plakken. In de beginjaren is ze ontwerper gebleven, maar langzaam maar zeker ging ze zich steeds meer bezighouden met technisch tekenen. Nu voert ze ondertussen alweer bijna 2 jaar volledig de rol van Technisch Tekenaar uit: een veelzijdige functie. Als enige Technisch Tekenaar binnen Replay is zij een onmisbaar onderdeel van ons bedrijf!

Tussen ontwerp en productie

Als we Sharon vragen hoe zij haar werkzaamheden zou omschrijven zegt zij het volgende: ‘’Globaal gezegd zet ik de ontwerpen van de Creatieve Designers om naar een technische tekening, zodat het productieteam de speeltoestellen kan gaan produceren. Hierbij let ik op de gehele constructie van het toestel. Aan alles moet gedacht worden, zoals bijvoorbeeld materiaalgebruik, de afmetingen van de staanders, waar schroeven en bouten moeten komen en ga zo maar door. Elk detail wordt meegenomen in de technische tekening, zodat er als het ware een kant-en-klare bouwtekening ontstaat voor de productiemedewerkers.’’

Tekenen volgens de norm

Technisch tekenen komt niet alleen neer op het gedetailleerd uitwerken van een ontwerp, er dient ook rekening gehouden te worden met het WAS: het Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen. Het WAS is een Nederlandse norm die de veiligheid van speeltoestellen in de openbare ruimte waarborgt.  ‘’Wanneer ik aan een tekening ga beginnen moet ik me bij alles afvragen: mag dit wel en kan dit wel? Elk speeltoestel moet namelijk gekeurd worden voordat kinderen er op mogen spelen en om door die keuring heen te komen moet het speeltoestel aan de norm voldoen.’’, geeft Sharon aan.

Naast het WAS is er ook nog een Europese norm, EN 1176 genoemd. Deze Europese normen gelden ook in Nederland, maar het WAS is uitgebreider en leidend voor speeltoestellen die in Nederland geplaatst zijn. ‘’Willen we echter de zekerheid hebben dat onze speeltoestellen overal in Europa geplaatst kunnen worden, dan zullen we ons aan de Europese norm moeten houden.’’

De technische tekeningen die Sharon maakt gebruikt haar collega Henri vervolgens om een TCD (technisch constructie dossier) van te maken. Met dit TCD kan er uiteindelijk een keuring aangevraagd worden.

De creatieve kant

Bij het technisch tekenen komt dus heel wat verantwoordelijkheid kijken. De tekening moet tot in detail aan de richtlijnen voldoen. Toch geeft Sharon aan dat er nog best wat ruimte is voor creativiteit binnen haar functie. ‘’Het komt er vaak op neer dat ik naar eigen inzicht onderdelen van het ontwerp moet aanpassen, zodat het past binnen de norm. Vaak is dit op het gebied van de constructie van het speeltoestel. Meestal overleg ik dit soort zaken met het productieteam, aangezien de productiemedewerkers het beste weten wat er in de praktijk mogelijk is. Samen bedenken we een creatieve oplossing die zo dicht mogelijk bij het ontwerp komt, maar wel veilig is en aan de norm voldoet.’’

‘’Ook haal ik er voldoening uit om zoveel mogelijk de grenzen op te zoeken bij het uittekenen van het speeltoestel. Hoe ver kunnen we gaan, tot waar kunnen we de norm rekken? Gaan we voor een veilige keuze of durven we risico’s te nemen?’’, zegt Sharon. Dat is wat de functie als Technisch Tekenaar ook zeker creatief maakt!

Veelzijdig beroep

Naast het maken van technische tekeningen houdt Sharon zich met nog veel meer zaken bezig binnen Replay. Ze is als het ware de kartrekker van de Europese norm binnen de organisatie. Dit houdt in dat ze vaak advies geeft aan verschillende afdelingen binnen het bedrijf, zodat de norm nageleefd wordt en speeltoestellen door de keuringen komen.

Ook maakt Sharon aan de hand van de modellen afbeeldingen van speeltoestellen die op de website zichtbaar zijn en stelt zij de productbladen van de speeltoestellen op. Een taak die zij eigenlijk al vanaf haar stageperiode voor Replay uitvoert. Ondanks dat zij tegenwoordig de functie Technisch Tekenaar bij haar naam mag zetten, heeft Sharon het grafisch vormgeven nog lang niet achter haar gelaten.