0

Bij Replay Speeltoestellen zijn wij voortdurend bezig met het verduurzamen van het bedrijf. Dit uit zich onder andere in de aanschaf van nieuwe, zuinigere machines, het zo veel mogelijk werken met elektrisch materieel en gereedschap, maar liefst 104 zonnepanelen op onze fabriekshal en een state-of-the-art planningsprogramma en samenwerking met partners waardoor we transportbewegingen zoveel mogelijk beperken.

Verantwoord ondernemen

Wij verduurzamen omdat wij verantwoord willen ondernemen en bij willen dragen aan een leefbare planeet. Wij maken immers producten voor kinderen, en kinderen zijn de toekomst. Replay Speeltoestellen juicht het daarom ook toe als duurzaam ondernemen een gunningscriterium is in aanbestedingen. “Maar te vaak zie ik, als adviseur van de aanbestedingen, dat duurzaamheid wordt gekoppeld aan het bezit van het certificaat CO2-prestatieladder niveau 5. Ik vind dat nogal voorbarig. Duurzaamheid is veel meer dan alleen CO2-reductie,” aldus Har, adviseur K.A.M.

CO2-reductie

Om te beginnen zegt CO2-reductie niet veel. Een vervuilend bedrijf dat besluit om te verduurzamen kan immers gemakkelijk een vermindering van CO2-uitstoot bewerkstelligen. Een bedrijf dat al jaren een relatief kleine uitstoot van CO2 heeft, kan geen “laaghangend fruit” meer plukken en zal echt moeten zoeken waar nog vermindering van de uitstoot te realiseren is. Biodiversiteit, afvalreductie en circulariteit zijn ook aspecten die wel degelijk meetellen op milieugebied.

Werkmilieu

Daarnaast omvat duurzaamheid ook eerlijke arbeidsomstandigheden, veiligheid van de werknemers, sociale inclusie en gezondheid. Bovendien besteden wij veel aandacht aan lokale werkgelegenheid en een ethische bedrijfsvoering. Replay Speeltoestellen doet dit bijvoorbeeld door eigen productie, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt toe te leiden naar een reguliere baan en de medewerkers voortdurend te informeren en te trainen op het gebied van veiligheid en gezondheid.

Deze aspecten zie je niet meteen terug in het bezit van certificaten, omdat ze omvat zitten in bijvoorbeeld ISO 9001, ISO 14001 en VCA*. Deze certificaten vergen immers - behalve een gezonde basis met minimumeisen - een voortdurende verbetering. Het ene bedrijf maakt daarin meer sprongen dan het andere.

Koploper

Replay Speeltoestellen is sinds de oprichting in 2001 een koploper op het gebied van het recyclen van speeltoestellen. Replay beschikt hiervoor over de juiste mensen, het materieel en een locatie waar gebruikte toestellen opgeslagen worden. Hergebruik zorgt voor een reductie van grondstoffen en transportbewegingen. Bovendien is het goed voor de lokale werkgelegenheid en vanwege de aard van het werk ook een geweldige manier om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (weer) toe te leiden naar een reguliere baan.

Nagenoeg alle gemeenten hebben duurzaamheidsambities in hun programma opgenomen. Dit integreren zij bij de ontwikkelingsplannen van (nieuwe) speelplekken. Onze verkoopadviseurs ervaren dat gemeenten nog niet zo bekend zijn met de mogelijkheden van hergebruik. Omdat de meeste leveranciers niet zelf produceren, is het gemakkelijker om nieuwe speeltoestellen in te kopen. Wij vinden dit spijtig, omdat er zo veel mogelijkheden zijn voor veel verschillende toestellen!

 

Vandaar het programma Play2Play, dat Replay Speeltoestellen ontwikkelt om het hergebruik te stimuleren: wij koppelen een waarde aan gebruikte toestellen en bekijken de mogelijkheden om ze, al of niet na een opknapbeurt, weer (gecertificeerd) in de markt te zetten. “Als adviseur voor de aanbestedingen juich ik dit toe, omdat dit op veel fronten bijdraagt aan duurzaamheid, inclusief de CO2-reductie.”