0

Een geslaagde speelplek

Een volle speeltuin: veel spelende kinderen, ouders en grootouders die aan het genieten zijn op het beschikbare straatmeubilair en vooral veel gezellige geluiden. Dat klinkt als dé perfecte speeltuin. Maar hoe zorg je er voor dat elke speelplek die gecreëerd wordt ook succesvol is? Dat is de vraag die onze ontwerpers bezighoudt tijdens het ontwerpen van speelplekken.

Wanneer is een speeltuin succesvol?

Om een geslaagde speelplek te kunnen ontwerpen is het van belang om te weten wat dé succesformule is. Bij het ontwerpen van een speeltuin kom je er al snel achter dat deze niet bestaat. Elke speelplek heeft namelijk zijn eigen unieke elementen en kansen waar je op in moet spelen. Dus als klanten vragen: “Wat is jullie geheim voor het ontwikkelen van een geslaagde speeltuin?”, dan zeggen wij: “Het succes van een speelplek wordt bepaald door de omwonenden. Door goed te luisteren naar de behoeften van de bewoners in combinatie met een goed beleid en de juiste balans in de speeltuin: dat zorgt voor een succesvolle speeltuin”, aldus Jordy Kleinendorst (adviseur van Replay Speeltoestellen).

Goede indeling en locatie

Naast de juiste balans in een speeltuin is de ligging ook van groot belang. De juiste omgeving zorgt ervoor dat de speeltuin uitnodigt om te bezoeken. Ligt een perfecte speelplek aan een drukke gevaarlijke weg, dan zul je zien dat de speeltuin toch minder bezocht wordt dan wanneer deze zich in een woonerf bevindt.

Verder houden wij bij het indelen van de speelplek rekening met de ligging van de toestellen. Speeltoestellen voor de allerkleinsten worden niet bij een ingang geplaatst, maar zo dicht mogelijk bij een bankje, zodat ouders de kinderen in de gaten kunnen houden. Indien er sprake is van een wat grotere speelplek dan wordt deze verdeeld in diverse leeftijdszones. Zo kan elke groep zorgeloos spelen!

Voldoende diversiteit

Behalve een goede indeling is diversiteit aan speelwaarden van belang. Hoe meer diverse speelwaarden, hoe langer kinderen in een speeltuin zullen blijven. Daarnaast moeten de kinderen ook uitgedaagd worden. Zorg bij het bepalen van de speelwaarden dus voor verschillende moeilijkheidsniveaus, zodat er voor elke leeftijd volop speel- en ontwikkelplezier is.

Sociale aspect

Zorg voor een ontmoetingsplek, want waar mensen bij elkaar kunnen komen ontstaat gezelligheid, wat weer zorgt voor extra verbinding in de buurt. Een speeltuin wordt dan ook steeds vaker gezien als een ontmoetingsplek waar jong én oud samen komen voor een gezellige tijd.

Betrek kinderen, ouders en omwonenden bij de (her)inrichting van de speelplek. Want wie weet er nu meer van de buurt en de speelplek dan de buurtbewoners? Dit kan bijvoorbeeld door middel van buurtparticipatie. Ga samen met de bewoners aan de slag om te ontdekken wat zij graag terug zouden willen zien in een speelplek en waarom sommige dingen juist niet. Alleen zo weet je zeker dat de inrichting van de plek ook voldoet aan de wensen van de eindgebruikers!

Overige factoren

Het succes van een speelplek gaat verder dan alleen het toepassen van bovenstaande factoren. Zoals al eerder benoemd draagt een goed beleid ook bij aan het succes van een speeltuin. Denk bijvoorbeeld aan het onderhoud van een speelplek. Dit wordt vaak uitgevoerd door een de gemeente of een lokale aannemer. Echter wanneer een speelplek niet goed onderhouden wordt zal de speelplek er na verloop van tijd niet meer aantrekkelijk uitzien en is de kans groot dat de speeltoestellen minder lang bespeeld kunnen worden. Nazorg voor de speeltuin is dus van groot belang!

Ook een succesvolle speeltuin ontwerpen?

Zoals je ziet komt er veel kijken bij het ontwerpen van een perfecte speeltuin. Elke speelplek vraagt dan ook om een eigen aanpak. Of wij de perfecte speelplek voor jou kunnen ontwerpen? Jazeker kunnen wij dit! Benieuwd naar onze aanpak? Neem gerust contact met ons op.