Evenwichtsbalken
Weet jij je balans te houden op een evenwichtsbalk? Het kan best een uitdaging zijn om van de ene naar de andere kant te lopen. Daar is heel wat lichaamsbeheersing voor nodig! Durf jij het aan?
Lekker wiebelen op een balanceerbalk. Als je van een uitdaging houdt, is dit speeltoestel zeker geschikt. Of ben jij een superster die vlekkeloos de overkant bereikt zonder te vallen? Een ding is zeker: hoe vaker je oefent, hoe beter je erin wordt. Evenwichtsbalken zie je misschien niet terug op iedere speelplek, maar als er een aanwezig is in de speeltuin, is het de moeite waard om een poging te wagen!
Ontdek de acrobaat in jezelf
Het vergt best wel wat inspanning en concentratie om je evenwicht te bewaren op een balanceerbalk. Het gewiebel, de zwaartekracht die aan je trekt, makkelijk is het niet. Maar wel uitdagend natuurlijk!
Je hoeft natuurlijk ook niet in je eerste poging meteen de overkant te bereiken. Het is vaak een kwestie van wennen aan het gevoel en gewoon heel veel oefenen. Door steeds voetje voor voetje de balk over te gaan, kom je vanzelf elke keer een stap verder. Dit helpt bij het bevorderen van het probleemoplossend vermogen van kinderen. Ook leren ze om niet op te geven en dat je soms hard moeten oefenen om te slagen. Maar als je de overkant dan bereikt, geeft dat een flinke boost aan je zelfvertrouwen!
Na een tijdje durf je misschien zelfs wat kleine trucjes te doen op de evenwichtsbalk. Je kan er namelijk veel meer mee dan alleen overheen lopen. Een kleine sprong of even op één been staan. Misschien ontdek je wel de acrobaat in jezelf! Wie is de grootste waaghals?
De juiste balans
Evenwichtsbalken heb je in verschillende varianten. Je hebt hoge evenwichtsbalken, waarbij de afstand van de grond best groot kan zijn of lage evenwichtsbalken. Ook in lengte en vorm kan een balanceerbalk verschillen. Elke variant neemt weer een eigen uitdaging met zich mee. Op een langere balk moet je een grotere afstand overbruggen, waardoor je ook langer je evenwicht moet bewaren. Daarnaast is de ene balk rond en de andere plat. Dit zorgt ook weer voor een verschil in moeilijkheidsgraad.
Het is ook mogelijk om een aantal evenwichtsbalken aan elkaar te schakelen. Op die manier kun je een evenwichtstoestel creëren met verschillende hoogtes en vormen. Je moet af en toe van richting veranderen en een stapje omhoog of omlaag zetten. Pas op dat je niet valt!
Het is natuurlijk mogelijk om een evenwichtsbalk als los speeltoestel te plaatsen, maar je kan de balk ook aan andere toestellen koppelen. Ze lenen zich bijvoorbeeld goed voor een speelparcours of speelcombinatie. Hierbij kunnen we helemaal aan jouw ideeën en wensen voldoen!
Materiaal
In ons assortiment zijn evenwichtsbalken van twee soorten materialen te vinden: gecoat metaal en Robinia. De Robinia evenwichtsbalken geven een speeltuin een meer natuurlijke look, terwijl de balken van gecoat metaal juist in allerlei vrolijke kleurtjes beschikbaar zijn. Bepaal zelf voor welke look je wilt gaan!